Otthoni iskola, online oktatás tanárszemmel

Anyukám tanár. Általános iskola, felső tagozat. Nem sok időre a nyugdíjtól. Ők még az a generáció, akiknek a digitális oktatás egy futurisztikus dolog. Okostelefonnal már rendelkeznek, e-naplót kezelnek, de egy ilyen helyzetben lassabb a reakcióidejük, ami nem az ő hibájuk.

Nincs protokoll az ilyen helyzetekre

Senki nem gondolt rá, senki nem volt rá felkészülve, hogy történhet ilyesmi, hogy "beszorulhatunk" az otthonainkba, hogy diákok nem tudnak iskolába járni. Az iskolák, tanárok még inkább felkészületlenek. Mert egy dolog a Rózsadomb, és megint más egy szegényebb, elhagyottabb terület, ahol egyébként a pedagógushiány is jelentősebb. Elképesztően gyorsan kellett megoldásokat kidolgozni, amelyek nyilván, nem mindig a legjobbak... Alapvetően senkinek, a tanároknak annyiban pláne, hogy sok esetben virtuálisan az életükbe, "otthonaikba" kell beengedni a diákokat - a munka és magánélet egyensúlynak ez bizonyára nem tesz jót. Szegényebb, kevésbé tanult rétegek esetén gondot okoz az is, hogy a szülők SEM tudnak számos programot kezelni, így egyetlen megoldásként a social mediás kommunikáció marad, megintcsak mérgezve mindenki magánéletét.

A fiatalok hülyének nézik az idősebbeket?

Anyukám beszámolt róla, hogy a nála 25-30 évvel fiatalabb kolléganője úgy nézett rá, mint az utolsó dinoszauruszra, mikor segítséget kért tőle. Ő már digitális pedagógiából diplomázott - erre 40 évvel ezelőtt sem mód, sem szükség nem volt, azt sem tudta senki, mi az. Úgy gondolom, egymás segítése, az alkalmazkodás és a támogatás ilyenkor alapvető lenne, mivel a generációs szakadékok hatalmasak. Jelen pillanatban a digitális szakértés élvez előnyt, épp ezért, lenézés helyett legyen a tudásmegosztás a legfontosabb.

Mindenki meg van zavarodva

A szülők sokszor azt hiszik, ez egy iskolai szünet, a diákok nem tudják összeegyeztetni fejben az otthonlétet a tanulással, ahogy egyébként a felnőtteknek is ezért jelent nehézséget a home office. Aki nincs ehhez hozzászokva, az környezethez társít egyes tevékenységeket, és valóban nehéz dolga van. Arra pedig idő - mivel az iskolabezárással kapcsolatos bejelentés péntek este történt - nem volt, hogy felkészítsenek rá mindenkit. Persze az sem biztos, hogy lett volna erre tananyag, segédlet, bármi, de a plusz idő nyilvánvalóan jól jött volna mindenkinek, a helyzet tudatosítására nem volt mód.

A szülői felelősség kérdése és a tanári együttműködés határai

Végtelenül sok olyan posztot látni, Anyukámmal is több jön szembe naponta, ami a szülői felháborodásról szól. "Foglalkoznunk kell a gyerekekkel"; "mennyit kéne, hol a határ, miért nekem kell"; illetve, amiből világos, hogy fogalmuk sincs, mit kezdjenek ezzel a helyzettel, a gyerekeikkel otthon. Nem tudják, miként foglalkozzanak velük, illetve sokszor látható az is, hogy az "iskolába leadás" amolyan természetes dolog számukra, mert addig sincs dolguk a gyermekkel. Nyilván, természetes is volt eddig a pontig, de most a felelősséget és a határokat erősen újra kell tárgyalni. Míg fizikai jelenlétében a tanár gyakran nevelői szerepet is ellát, ez most kiesik, és egy az egyben a szülőre "hárul", a tanár pedig megmarad oktatónak.

A tanárok per pillanat mindent megtesznek

Biztos, hogy vannak kivételek, de ahogy én látom a tanár Anyukám szemével, nagyon igyekeznek. Reggel 6-kor már a gép előtt vannak, este 7-ig, 8-ig dolgoznak, anyagokat raknak össze, technikailag próbálnak segíteni. Útközben folyamatosan kapják a diákoktól és a szülőktől az üzeneteket, van, hogy egy óra alatt 99+ értesítést mutat nekik emiatt a közösségi oldal. Nem szabad ebben a helyzetben egymásra tolni a felelősséget, mindenkinek érdemes megtalálnia a saját szerepét, hiszen ez mindenki számára új, ismeretlen, nehezen kezelhető szituáció. Lehet, hogy 2 hét múlva gördülékenyebb lesz, lehet, hogy még több kérdést vet fel, ezt nem lehet tudni.

Ami viszont lényeges: ez nem iskolai szünet, sem a diákok, sem a tanárok számára, és nem is azért rendelték el az iskolák bezárását, hogy a diákok bandába verődve mászkáljanak a városban, vagy ne hatjsák végre a tanulmányi kötelezettségeiket - a tanárok kapacitása azonban véges.

***

Tetszett, amit olvastál? Ismerj meg jobban:
Szövegtündér Instagram | Szövegtündér Facebook közösség
Vagy tudj meg többet innen: Szövegtündér weboldal

school-3765919_1920.jpg