Félelem és reszketés járványidőben: a pánik-kommunikáció

china-4818089_1920.jpgItt van nekünk ez a világjárvány. A koronavírus. Vannak róla elborult konteós elméletek - "ki akarják irtani az emberiséget", "bilgéc akarja kiirtani az emberiséget", "jönnek az ufók..."

Az egyszeri ember viszont egy dolgot művel: pánikol, és mivel kényszeresen meg akarja mindezt osztani, kommunikációjával pánikot is kelt. Ez a magyarok különös ismertetőjegye. No meg az, hogy minimál információk birtokában már halált vizionál ahelyett, hogy informálódna. 

OK, mindenkibe belevágódik a para, akinek rokona-ismerőse köhög és lázas, merthogy az ember félti az életét meg a szerettei életét. De olyan elképesztően keveset tudunk valójában! Brutál sok tartalmat, cikket, kommentet elemeztem ezügyben jobb dolgom helyett, és arra kellett rájönnöm, hogy az emberek címek, leadek meg félinformációk alapján ítélnek. Pedig ezügyben pont ezt nem kéne. Meghalt X ember. OK, de milyen korosztályból? Milyen volt az alap egészségügyi állapotuk? Kinek van oka félni? Mit kommunikálnak, akik TÉNYLEG ott vannak a vesztegzár alatt? Hogy élik meg, akiknél felmerül a gyanú?

Mert ugye a magyarok már a sarokban kuporogva visítanak, hogy meghalunk mind, Olaszország itt van a szomszédban... Ott meg, ahol tényleg érintettek, állítólag azért elég nyugiban vannak. Rá lehet ezt fogni az amúgy igencsak gyenge lábakon álló egészségügyünkre, hogy mekkora para lenne, ha itt is kitörtne ugyanaz. Itt nyilván nem küldenék a segélyhívó betárcsázázása után védőruhás emberekkel a házi tesztet, itt szépen beballagna busszal az ember a házidokihoz, ülne ott pár órácskát, majd egy pánikoló asszisztens üvöltözve elzavarná a Lászlóba, hogy nézesse már meg magát. Legalábbis szinte minden kommenttel hasonlókat záporoztatnak a világra az emberek, egymás alá adják a lovat, és a parájukat még tovább erősíti az, hogy itt aztán tényleg elszabadulna a pokol! Valahol ezt megértem, látok reális alapot rá, valahol meg csak egy újabb dolognak tekintem, amibe szörnyülködve bele lehet kapaszkodni, és mélyíteni a félelmet. (Itthon egyelőre azért még mindig előbb halsz meg kórházi fertőzésben, vagy esel fel a vak komondorban, minthogy megnyúvasszon a koronavírus - csak mondom.)

Nem tudom, szám szerint mennyi, de biztos, hogy több tízezer turista fordul meg Budapesten, és ebből én napi 100-500-zal simán találkozom is. Nem azt mondom, hogy ne legyünk elővigyázatosak, mert legyünk - de a pánik egyszerűen siralmas. Az egyetlen magyar fertőzőtt most Japán környékén van, ő ugye egy óceánjáró személyzetének a tagja, ahol felütötte fejét a kórság. Mindezek ellenére is, napi legalább 100 cikk születik itthon az aktuális járványhelyzetről.

Nyilván, a tájékoztatás fontos, csak nem mindegy, hogyan, mert nem mindegy, mindez mit vált ki. A magyar ember az átlagosnál jobban szeret félni, és minden ilyen információba belekapaszkodik, mintha csak ez éltetné, hogy szörnyülködhet meg retteghet.

A jelenlegi információk alapján, amelyekben a releváns tartalmat okosan elrejtik, annyit tudunk, hogy a halálos áldozatok főleg idősek; a gyerekek könnyebben átvészelik; és vannak a halálosak mellett szép számmal gyógyult esetek is. A jelenlegi információk alapján nem jelenthetjük ki, hogy biztonságban vagyunk, ahogy azt sem, hogy mind meghalunk... A jelenlegi információk szerint annyit tudunk, és annyit kell tudomásul vennünk, hogy van egy ilyen helyzet, amin ha már javítani nem tudunk, a pánikkal ne rontsunk legalább. 

Egyébként itt ez a videó Zállatorvos csatornájáról. (Nem ismerem őt, velem is más osztotta meg a tartalmat. Ha még nem láttad, nézd meg, hogy tudományosan csillapodjon a pánik. Meg add is tovább ugyanezért.)