Amikor a szív helyett az agy szerelmes

Sapioszexuális kapcsolati dinamika

Érdekes, olykor haszontalan ötletek megvitatása, a világ megváltásának feltett szándéka a konyhában állva egy tál felvágódófélben lévő paradicsommal, és persze, mindennek a kielégítő mámora: sapioszexuálisként ez a dinamika az, ami igazán fontos.

A gyakorlati életben, a mindennapok darálásában két abszolút intellektuális típus persze nem teljesít olyan ordítóan jól, időnként elmaradozhat a számlák befizetése, és a szervezés is kissé körülményes lehet, hiszen a gondolatok nem szeretnek efféle köznapi kérdésekre kalandozni - de nem is ez a lényeg! Az egymáshoz vonzódásunk, a "jó együtt lenni" érzése úgyis akkor éri el a csúcspontját, amikor együtt "okoskodhatnak" - és ha ez napi 3-4 órán keresztül tart, akkor sincs baj.

Ráadásul a sapioszexuális kapcsolatok egyik legfontosabb előnye az is, hogy az évek hatására nem romlanak, kopnak úgy el, mint a kizárólag kémiai vonzalmon alapulók, hanem egyre jobbá, mélyebbé válnak. A másik egyre intenzívebb megismerése, az egyre több és több gondolatával való találkozás, a közös szellemi fejlődés lehetősége folyamatosan lobbantja lángra és táplálja a tüzet.

Vajon mások is ennyit beszélgetnek?

Nem nehéz eljutni eddig a kérdésig, és amire az ember elsőre gond nélkül vágná rá a "hogyne, persze" választ, végül rájön, hogy szinte biztosan nincs így. Az emberek beszélgetései ugyanis, bár hihetetlenül sűrűek, jobbára "feleslegesek". A legtöbb megosztott információnak nincs valós tartalma, nincs üzenet értéke - vagy úgy általában, nincs értéke. Bedarálják az embereket a szürke hétköznapok, a kommunikáció pedig azok túlélésének fókuszával, vagy épp pihentető jelleggel zajlik, igencsak kevés elvont / absztrakt / elméleti kérdést taglalva.

Éppen ezért, a sapioszexuális pár- vagy épp baráti kapcsolatok "nem is bírják elviselni" a tartalmatlan információcserét, itt vajmi kevés olyan gondolat cserél gazdát, ami másoknál beszélgetési alaptéma lehet. Bevásárlás? Minek beszélni róla? Sőt, bár ventilálni egy sapioszexuális is szerethet, ami a legtöbb emberi kapcsolatban "töltő", a mások, ellenségek, utált személyek kibeszélése, a sapioszexuális dinamikában fárasztó és energiaromboló.

Tévhitek a sapioszexualitásról

Mindezekkel persze már jóval túlfutottam a sapioszexuális eredeti jelentésén, ami nagyjából annyit tesz, hogy az ember elsődlegesen az intellektushoz vonzódik, de nemcsak a párkapcsolatokban. Barátokat is úgy válogat(unk), hogy azok a kapcsolatok inspirálóak legyenek, és le is épülnek idővel azok, amelyekre ez nem jellemző.

Bár úgy gondolják sokan, hogy a papír meg a címke lényeges, ez sincs így, sőt. Bárkivel jó lehet együtt, aki kellően okos ahhoz, hogy felnézzünk a gondolataira - a booksmart vs. streetsmart csatában talán jobb is az utóbbi, mert hivatkozások helyett saját elképzeléseket fogalmaz meg!

Korántsem fennkölt, aki sapioszexuális, és nem egy könyvtárszobába bezárkózva élik életüket az ilyen párok. (Meg nem is kizárólag múzeumokba rohangálnak.) Sokkal jellemzőbb az, hogy amikor együtt vannak, be nem áll a szájuk, sőt, adott esetben jól össze is vitatkoznak valamin az eszmecsere közben, és a külvilág szinte már lényegtelen díszletté válik számukra.

Munkám és életem a gondolkodás

connection-647206_1920.jpg