Miről árulkodik a felnőttkori utánzás?

Emberként teremtő, alkotó lény vagy. Létre akarsz hozni valami különlegeset, vagy csak élni úgy, ahogy azt te magad - a gondolataiddal, érzéseiddel, személyiségeddel - jónak látod. Aztán egyszer csak azon kapod magad, hogy valaki folyamatosan téged másol. Mindenki nyugtatgat, hogy "hagyd, ez nem más, mint elismerés...", sőt, van, aki azt mondja, neki jólesne, ha valaki utánozná, de téged szörnyen bosszant.

Összegyűjtöttem pár lehetséges okot, hogy tisztán lásd, miért is teszi. Visszavonulni nem fog, de te többet fogsz tudni legalább... Ugyanúgy vonatkoztathatod ezt a téged vállalkozóként/énmárkaként, mint a magánéletben utánzókra. 

mannequins-1008206.jpg1. Az önazonosság hiánya

Vannak a világon karakteres és gyengébb személyiségek, utóbbiakat a környezetük jobban befolyásolja, előbbiek pedig inkább maguk formálják a környezetüket, gyakran anélkül, hogy ez szándékukban állna. Amikor a gyenge találkozik az erőssel, akár a virtuális térben is, óhatatlanul hatást fog gyakorolni rá az erős kisugárzása, értékei.

FIGYELEM! Ez nem ugyanaz, mint az inspiráció, ami jótékony, és igazából annyit jelent, hogy más történetét, energiáját, sikerútját megismered, ebből részleteket beépítesz és hasznosítasz. Ettől még nem leszel gyenge személyiség :)

Aki nem önazonos, az nem tudja, milyen valójában, milyen "csak ő" a külső hatások nélkül. Mindig mások által határozza meg magát, és ha a vállalkozásáról van szó, azt saját ötletek és elképzelések helyett összeollózva építi. Jobb esetben tényleg annyira vegyesen állítja össze magát, hogy már-már egyedinek hat; rosszabb esetben 1-2 ember lesz csak a kiválasztott minta. Még rosszabb esetben, pont te.

2. Elismerés feléd, bár ez nem vigasztaló

Igen, van ebben elismerés is, csak sajnos nem a "pozitív típusú". A pozitív elismerés egyfajta együttműködést jelent, vagyis, ha azt érzi, te építed őt, ő is vissza szeretne adni ebből. Viszont az utánzó nem akar neked adni semmit, csak elvesz belőled.

Mit tudsz tenni? Vannak, akik vállat vonnak, és mennek tovább, és vannak, akiket fokozottan zavar, ez egyéniség, habitus kérdése. Extra kellemetlen tud lenni olyan esetben, ha régóta tart, illetve akkor sem dobja fel az embert, amikor a vállalkozások közt elkezdi rontani az ő helyzetét...

Ha egy az egyben lemásolnak, azt ugye jogi útra terelheted; egyéb esetben marad az állhatatos munka. Ő ellopta, ami a tiéd volt? Sebaj. Megújulsz, mert benned ott van erre a potenciál! Igen, ez idő és energia, de az utánzók ellen nincs más lehetséges csapás. 

Ha a magánéletedben ér ilyesmi, az már keményebb dió: ott a lehető leginkább érdemes eltávolodni az adott embertől.

FIGYELEM! Aki másol, nemcsak ötletet és stílust lop tőled, hanem energiát is azzal, hogy belőled táplálkozik. Ha nem tudod elzárni a csapokat - letiltani, távol kerülni tőle stb. - akkor húzz egy képzeletbeli falat magatok közé, és minden egyes alkalommal, amikor erre módod van, hívd fel (rejtve) a figyelmét a köztetek húzódó különbségekre, távolítsd ezzel is el magad tőle.

two-round-mirror-with-beige-frames-707580.jpg3. Krízis az életében

Akár egy erősebb személyiség is megreccsen, meggyengül krízishelyzetben, ilyenkor pedig keres egy kapaszkodót. Ha téged túlélőnek lát, akkor azt fogja irgyelni, ami téged erőssé tesz... Vannak ilyen esetben profi utánzók is, akik képesek addig elemezni, szétszedegetni téged, míg atomjaidból újra összeraknak - saját magukban, saját magukra "húzva" téged. Igazi stalker személyiségtolvajok.

Szintén krízis az, amikor nincs ötlete, kreativitása saját stílushoz, kommunikációhoz, megjelenéshez, márkaépítéshez, és kell neki egy példakép. Valahol az influencer-marketing alapja is ez: "te nem tudod, mi a jó neked? Na, akkor majd a példaképed megmondja!" 

JÁRJ ELŐRÉBB! Járj előrébb, és akkor előrébb jársz - önmagáért beszél ez az önmagába visszatérő folyamat, hiszen így kizárja a körből az utánzódat. Ő sosem lesz körön belül; és te mindig előtte leszel 1-2-10 lépéssel. Te mindig az úttörő leszel, ő mindig a másolat.

4. Ebben mindig van egy kis rivalizálás is...

Pláne, ha eleve egy versengő emberrel hozott össze a sors; ha a vállalkozóként másol, akkor pedig evidens a rivalizálás. Épp csak azt felejti el - és téged ez nyugtasson mindig - hogy a TE vadászterületeden, a TE eszköztáraddal akar jobb lenni, mint TE. Ami ugyebár, teljes mértékben lehetetlen.

ÉN VAGYOK ÉN